Eco-mission EN Eco-mission NL Eco-mission ES

Leemkachels

DE ULTIEME HOOGRENDEMENTS HOUTKACHEL

De ambachtelijk gemetselde leemkachel is niet alleen koploper in hoogrendementsverbranding, maar ook de meest gezonde en comfortabele warmtebron voor ons huis. Ze geeft ons nl. net als de zon stralingswarmte, waardoor het tot in elke hoek van de kamer behaaglijk aanvoelt. De kachel wordt opgebouwd uit vuurvaste en semi-vuurvaste stenen voor de vuurkamer en de zg. tegenstroomkanalen, en doordat we de buitenkant opbouwen met leemstenen en afstuccen met leem kunnen we de kachel haast elk gewenste vorm geven. Van organische ronde vormen tot strak en modern. Ook is het mogelijk een kachel met aan beide kanten een glazen deur te bouwen, ideaal voor tussen de woonkamer en de keuken bijvoorbeeld zodat beiden verwarmd worden. Bovendien is ieder model te bouwen met een ingebouwde oven, en uitgebreid met een warmtemuur of warmtebanken kunt u nog meer van het vuur genieten.

De leemkachel werkt volgens het tegenstroomprincipe zoals dat ontwikkeld is in Finland door Professor H.Hyytiäinen, expert op het gebied van schone houtverbranding. In Helsinki werkt hij dagelijks aan het innoveren en optimaliseren van de kachels die wij bouwen. Hij heeft nog niet zo lang geleden het principe van de omgekeerde verbranding geïntroduceerd, waarbij het hout van boven wordt aangestoken. Daardoor brandt het hout vollediger en dus ook schoner op. Nog een belangrijke verbetering komt van Roland Voppel van de Vuurmeesters,hij ontwikkelde en verbeterde de extra luchtkanalen boven het vuur. Daardoor heeft deze kachel een haast onverbeterlijk rendement van ver boven de 90%.

De kachel werkt als volgt. De hete gassen van het vuur stijgen op, en op het moment dat ze de extra luchtkanalen passeren verbranden de restgassen ook door de extra zuurstof. De temperatuur stijgt tot boven de 1000 graden. Eenmaal boven in de kachel aangekomen kan de zeer hete lucht nergens meer heen, tot het zijn hitte heeft afgegeven aan de steenmassa. De afkoelende lucht wordt door de nieuwe hete lucht naar beneden gedrongen door de tegenstroomkanalen, waarbij het nog meer van zijn warmte afgeeft aan de massa. Op het moment dat de lucht weer bijna op vloernivo is, is deze afgekoeld tot ongeveer 200 graden. Juist daarom is het zo gunstig om nog een warmtemuur of warmtebank aan te bouwen. Als de gassen direct de schoorsteen uit zouden gaan is er veel meer warmteverlies dan dat ze eerst nog door een met leemstenen opgebouwde muur of bank gaan. De temperatuur kan dan zelfs teruggelopen zijn tot 100 graden. Leuke bijkomstigheid is dat die muur of bank ook in een aangrenzende ruimte kan staan, of een verdieping hoger. Door het enorm hoge rendement is één tot anderhalf uur stoken per dag meestal voldoende om een etmaal lang de behaaglijke stralingswarmte te voelen. Daardoor is eén mand z.g. spathout  voldoende, want de hars verbrandt ook door de hoge temperatuur en juist dat heeft de hoogste calorische waarde.

Naast het enorm hoge rendement van ruim 90% is de kachel ook heel goed voor onze gezondheid. Lang nadat het vuur gedoofd is geeft de kachel nog steeds zijn gezonde en rustgevende warmtestralen af, zelfs de volgende morgen nog. De luchtvochtigheid blijft constant op een aangenaam nivo en de temperatuurschommelingen zijn minimaal. In tegenstelling tot andere verwarmingssystemen ontstaan er geen luchtstromen, waardoor er geen stof ronddwarreld. Niet alleen voor de mens is het gezonder, ook het milieu vaart er wel bij. De leemkachel is een Low-Tech warmtebron en werkt dus altijd zolang u maar hout heeft, terwijl de verbranding zelf nagenoeg volledig is en dus ook zeer schoon. Deze kachel is dus een gezond en milieuvriendelijk alternatief voor de CV, en zal u nooit in de steek laten. En met minimaal onderhoud gaat hij uw leven lang mee!

Voor meer informatie of een offerte kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

| Website laten maken door Best4u Group B.V.